20 Şubat 2010 Cumartesi

Resam Niko Pirosmani Hayatı ve Resimleri


Doğduğu yer, ailesi ve çocukluğu


Niko Pirosmani, Gürcüstan’ın şaraplarıyla ünlü Kaheti bölgesindeki Siğnaği'de, 1862 yılında, büyük bir olasılıkla 5 Mayıs günü dünyaya geldi. Babası Aslan Pirosmanaşvili ve annesi Tekle Toklikişvili çiftçilikle uğraşıyorlardı. Küçük bir bağları, birkaç ineği ve öküzü olan aile, orta halli bir aile sayılırdı. Mariam ve Pepe adlı iki kız çocuğu ve en küçüğü olarak Niko adında üç çocukları vardı.

1870’lerde Niko’nun babası soğuk algınlığı yüzünden öldü ve bu küçük ailenin mutlu yaşamı da son buldu. Pirosmani, bir erkek ile bir kadının yer aldığı Rtveli (Bağbozumu) adlı tabloda, muhtemelen bu mutlu çocukluğunun anısına annesi ile babasını resmetmiştir. Ressam, Anne ve Oğul, Baba ve Oğul tablolarında da büyük bir olasılıkla bu mutlu aile düşünü resimlerine yansıtmıştır. Bu iki tabloda da oğlan çocuğu aynı çocuktur. Anne va Oğul tablosunda çocuk mutsuz biri, anne ise çalışmaktan yorgun düşmüş bir kadın olarak resmedilmiştir. Gürcü Kadın ve Çocukları adlı resimde, kadın ve hemen arkasındaki kız çocuğu omzunda ağır bir küp taşımakta, erkek çocuk ise elinde bir testi tutmaktadır. Niko, iyi bir çocuktur ve çocukluğu boyunca elinden geldiği kadar annesine yardım etmiştir.

Niko Pirosmani, kız kardeşi Mariam’ı ve kocasını da resmetmiştir. Çiçekli ve Şemsiyeli Kadın adlı tablodaki kadın, kız kardeşi Mariam’dır. Niko Pirosmani daha sekiz yaşındayken, Niko’nun annesinin işini de kolaylaştırmak amacıyla, Mariam’ın kocası tarafından Tiflis’e götürüldü. Niko Pirosmani, kentte ablası Mariam ile çok iyi zaman geçirdi. Ancak Mariam Tiflis’teki kolera salgını sırasında hastalığa yakalandı ve kolera yüzünden yaşamını yitirdi. Mariam’ın kocası Niko’ya daha fazla bakamadı ve onu bir ailenin yanına verdi.

Niko Pirosani, bu ailede sevildi ve kendisine iyi bakıldı. Burada semaveri kaynatmak ve su getirip bulaşıkları yıkamak onun işiydi. Niko Pirosmani okuma ve yazmayı da evde öğrendi. Yetenekli bir çocuktu, kitap okumayı ve resim yapmayı seviyordu. Kendini hep yaratıcı işlere verdi, bununla birlikte aile içinde sevilip saygı gördü.

Daha sonra başka bir ailenin yanında yaşamaya başladı. Burada çeşitli hizmetlerde bulundu. Ama delikanlılık çağına ulaşınca, dul bir kadın olan Elizabet’e âşık oldu. Elizabet de büyük bir olasılıkla onu seviyordu, ama bunu açık etmedi. Bu durum Niko Pirosmani’yi mutsuz etti. Niko Pirosmani, Elizabet ile evlenmek istiyordu. Bütün cesaretini topladı ve bu iyi eğitimli kadına bir mektup yazdı. Böylece kendisiyle evlenip evlenmeyeceğini öğrenmek istedi. Kısa süre sonra herkes onların aşk ilişkisini öğrenince Niko Pirosmani, Elizabet’in evinden ayrılmak zorunda kaldı. Bundan sonra tamamen serbest bir yaşam sürdü.

Hiç yorum yok: